Flow-TV er sooo last year

Af Morten Bay 9

Hvad skal der dog blive af YouSee og Stofa? Tidligere på måneden holdt jeg foredrag for en række danske TV-distributører, og det var en ret spændende opgave. Jeg var blevet bedt om at give mit bud på fremtidens TV-marked, og som en sand TV-nørd fra den generation, der fik erstattet fritidshjemmet med TV-signalet, gik jeg til opgaven med stor interesse. Jeg havde en klar idé om, hvordan trenden lå i forhold til TV-markedet, og da jeg begyndte at lave min research, fik jeg bekræftet, at mit publikum var dem, der lå mest skidt i svinget i forhold til at imødegå udviklingen hos den moderne TV-bruger.

TV-distributørerne har indtil videre kunnet basere deres forretningsmodeller på at eje kobberet i jorden og besiddelse af TV-rettigheder til spændende flow-TV-stationer. Men hvad nu, når flow-TV er på vej væk, og on-demand for alvor vinder frem? Og hvad nu, når vi ikke har behov for kobberet? Her i USA er bredbåndspenetrationen ikke særlig god. I min lejlighed i det centrale Los Angeles har vi kun kobber nok til at kunne levere ca. 10 mbit/s til de enkelte lejligheder, hvilket er fint nok til downloads. Men når alle streamer TV samtidig, så bukker netværket i bygningen under. Så mange her i byen er i stedet gået over til mobile 4G-modems, der leverer bredbåndshastigheder uden at være påvirket af noget så umoderne som fysisk infrastruktur. For folk bruger i den grad tjenesterne.

Den ultrapopulære film- og TV-serie-tjeneste Netflix er blevet en fast del af den moderne amerikaners aftenunderholdning, men også andre spillere melder sig nu på banen, herunder Hulu+ og Amazon (hvilket måske forklarer, hvorfor Netflix kunne miste op mod 800.000 kunder på kort tid, da de for nyligt lavede en stor prissætnings- og brandingbrøler.) Samtidig er både Apples iTunes-tjeneste, samt de TV- og filmtjenester, der er tilgængelig på spilkonsoller som Xbox 360 og PlayStation 3, godt i gang med at æde sig ind på bredbåndsforbruget. Oven i det kommer så det faktum, at en Nielsen undersøgelse fra sidste år viste, at 40% af amerikanerne nu bruger en DVR (Digital Video Recorder) til at optage TV-serier med og se dem, når de har tid. Tallet er formodentligt højere idag, og for første gang giver det faktisk mening at tale om, at flow-TV er på vej væk.

Folk bruger flow-TV, når de skal se nyheder og sport eller andre TV-udsendelser, hvor det er en feature, at tingene sker live. Men også denne del af TV-markedet er på vej over på on-demand-platformene. Tag nu f.eks. den hurtigst voksende sportsgren i USA, Mixed Martial Arts, repræsenteret i megaligaen UFC. Her har man set, at UFC-publikummet er et moderne mandepublikum, der ikke har noget problem med at købe indhold og se det på en Xbox eller en PC. Så der er masser af live-streaming og andre indholdstjenester tilgængelige på platforme, der aldrig har set skyggen af en kabel-TV-udbyder.

Eller et endnu bedre eksempel er måske Microsofts Xbox 360-strategi, hvor man kommer til at kunne se live-TV indenfor en overskuelig fremtid på sin Xbox. Allerede nu har Microsoft et samarbejde med sports-TV-giganten ESPN om indholdsleverancer, og nyhederne kan man se fra NBC news, der lægger TV-segmenter ud på Xbox’en i en stabil strøm, efterhånden som dagens nyheder udvikler sig. Og så er det bare at klikke og kigge. Det er også en kendt sag, at Apple længe har forsøgt at få rettigheder hjem til live-TV-streaming gennem iTunes, til når de lancerer deres fjernsynsapparat engang næste år. Tilbage står så de gamle kabel-TV-udbydere, der totalt har udspillet deres roller, hvis de ikke kommer op med nogle spændende produkter. Måske bliver de fremtidens Blockbuster, der udviklede sig for sent og døde som en anden dinosaur. Måske er der tid endnu.

9 kommentarer RSS

 1. Af Knud Sørensen

  -

  Ja, Boxee box fra D-link er en god ting. Den har en Atom processsor på over 1 Ghz indbygget – det vil sige at det i realiteten er en computer, akkurat som hvis du havde sluttet din bærbare til TV’et. Du kan så se både D og SVT’s arkiv, som begge rummer ‘Royalt’ stof – noget som interesserer mange ældre. Boxee Box har netop været til salg for 1.500,- kr i Elgiganten. Når man ved hvad diverse grundpakker koster årligt, og når man sammenholder det med, at for de fleste mennesker drejer det sig bare om ‘at se et eller andet’ efter de har spist til middag, og at dette i realiteten er en — gratis — form for video-on-demand med den nævnte mulighed for at se eksklusivt materiale, forduden naturligvis at den har browser, sådan at du f.eks kan se IMF’s session (i fuldskærm) fra i torsdags i Reykjavik ( med bl.a Paul Krugman, Wilhelm Buiter og Simon Johnson) hvor IMF’s program for Island (der netop er slut) blev evalueret – og at den også har nævnte ‘Netflix’ (hvilket dog koster penge) så er jeg enig i at dette er fremtiden, som jeg ville ønske at mange flere kendte.

  Kun kunne man ønske sig at Boxee Box havde dansk menu med tanke på de mange fordele som ældre mennesker (eller blot +50 årige) kunne have af den, men måske det kommer.

 2. Af Knud Sørensen

  -

  Du spørger hvad der skal blive af “YouSee og Stofa”?

  Guderne skal vide at jeg aldrig har haft høje tanker om TeleDanmark/TDC/YouSee, fordi det skruede priserne kunstigt op medens det var monopol.

  Men det ser ud til at de igen har fundet en smart måde at malke kunderne. Her i bebyggelsen er “licensafgifterne” til YouSee på få år steget fra omkring 100.000 til næsten 150.000 kr og bestyrelsen har netop forespurgt Stofa om en bedre deal, men Nej, det ser ud til de arbejder sammen i et effektivt duopol.

  De færreste antenneforeninger kan sikkert blive enige om helt at stoppe med at betale til dette, fordi som jeg har forstået, regnes kabel-tv i dag som et aktiv på linje med telefon- og elektricitetsforsyning. Det regnes simpelthen som en selvfølge at en bolig har det, og boligerne vil følgelig blive mindre attraktive hvis der ikke er adgang til kabel-tv.

 3. Af Thomas Lund Nielsen

  -

  Det er desuden tankevækkende, at på trods af kabel-TV udbydernes tip-top infrastruktur, som burde sikre optimal TV kvalitet, så er sandheden, at den digitale kvalitet er rystende lav på de fleste kanaler.
  Den eneste kanal, som har en tidssvarende kvalitet, er DR HD. Vores analoge signal er endnu værre, nærmest en skændsel.
  Hvis det fortsætter i fremtiden, ja, hvorfor så have en dyr TV-pakke, når man kan se TV i bedre kvalitet via selvsamme udbyders internetforbindelse?

 4. Af Jørgen Larsen

  -

  Tænk, jeg er sikker på at jeg har læst denne artikel for ca. 10 år siden… Siden er antallet af flow-tv kanaler i Danmark mangedoblet og danskerne ser idag ca. 30% mere flow-tv end for 10 år siden. Samtidigt har video on demand og PVR vundet kraftigt frem men det indhold som hovedsageligt ses er stadig flow-tv’s programmer. Flow-tv og VoD er ikke hinandens modsætninger men supplerer forbruget af videoindhold på fornem vis. De mange nye skærme i hjemmet hvor video udfoldes har vist sig at styrke flow-tv, ikke udkæmpe det.

 5. Af Rasmus Olsen

  -

  Jeg er helt enig med Jørgen Larsen. Jeg kan huske jeg var til en konference i 1999, hvor DR’s daværende generaldirektør, Chr. Nissen, holdte et oplæg hvor han fortalte at flow-tv var dødt, og at fremtiden ville være on demand-tv. Det er 12 år siden (!!!).

  jeg skal medgive at jeg ser betydeligt mere on demand-tv i dag end jeg har gjort før. Jeg var en af de første der fik harddisk-optager (dengang den kostede 6000 kr. og var uden EPG). Jeg har haft Selector-boks i flere år fra You See og er storforbruger af at optage og funktioner som start forfra, samt ikke mindst DR’s arkiv, filmleje og meget mere, og har også i årevis benyttet mig af on demand-tv-tjenester på nettet. Og jeg er ikke i tvivl om at det vil vokse betydeligt i fremtiden. Det vi ser nu er kun begyndelsen. Men jeg vil stadig sige at flow-tv udgør hovedparten af mit tv-forbrug, og vil gøre det mange år endnu. Tv er og bliver et massemedie – og det er et af dets store styrker. Det er faktisk sjovt at se hvordan de øgede muligheder for at gemme til senere gør det lysende klart hvilke udsendelser der kun har værdi her og nu, og hvilke der holder. Hvem gider at se en tre uger gammel udsendelse af Vild med dans? Okay, nu kan jeg ikke fordrage Vild med dans, men bare X-factor en time forskudt uden at kunne stemme eller kommentere dem der ikke kan synge på Facebook? Det er der jo ingen der gider. Så er det ligegyldigt, old news, videre til næste.
  Til gengæld er tv’s værdi som nichemedie også vokset gevladigt i takt med antallet af tv-kanaler, og der tror jeg on demand for alvor vil slå igennem. Hvorfor have 50 kanaler jeg ikke kan overskue, og hvor jeg ikke opdager den udsendelse på Discovery et eller andet om lige netop min nørdede interesse, når jeg bare kan søge på den og selv finde den på nettet?
  Jeg tror vi vil se lidt færre og til gengæld bredere flow-kanaler, mens mange nichekanaler vil rykke over i on demand-markedet og blive styrket der. Jeg tror vi vil se langt mere on demand-tv i fremtiden. Når først man har vænnet sig til at man ikke behøver at nå hjem for at se Borgen søndag aften, men kan vente til senere, så kan man næsten ikke leve uden. Smarte tv-bokse er kommet for at blive.
  Men flow-tv vil overleve og vil levet godt, også i fremtiden. Ingen tvivl om det.
  Som jeg sagde da jeg hørte Chr. Nissen for 12 år siden: Jeg er ikke holdt op med at høre radio selvom jeg har en cd-samling på adskillige 100 cd’er med alt min yndlingsmusik. I dag har jeg streamingtjenester og kan selv lave mine playlister hvor jeg sammensætter det bedste fra alt, men jeg hører stadig radio – og det gør jeg nok også om 10 år.

 6. Af Knud Sørensen

  -

  Min familie kommer fra Vestjylland, og vi siges at ligne skotter på den måde, at tingene skal være billigt (læs så vidt muligt gratis) og samtidig kvalitet.

  Fra november 2009 er der gratis DRK og DRHD til alle, bare de har en antenne og en boks.

  Så var det jeg nævnte Boxee Box, som en måde at se video fra internettet. Dette kompletterer det danske gratis flowTV (i form af de nævnte DVB-T signaler).

  Jeg ved at mange andre er interesseret i at få ting biligt og samtidig godt – og DVB-T signalerne giver jo skarpere billeder end kabel-TV – som der også er nogen der nævner her.

  Når jeg tuner ind på “SCHWEIZWEIT” fra 3Sat på Boxee Box, så må de have en stærk server, fordi billederne er faktisk lige så skarpe som DVB-T signaler. Det er også en ting som mange andre kan være interesserede i – altså forskellige emner fra Schweiz.

  Okay, nogen kan så ikke undvære TV2 på grund af lokal-programmerne eller fodbold [Hvordan ligger det i grunden med fodbold. Har TV2 de store turneringer?]

  Det er så også den eneste grund jeg kan se til at skulle betale for kabel-tv: Fodbold. Med hensyn til at børnebørn, når de kommer hjem, gerne vil se kabel-tv, så vil omtalte Boxee Box også være spændende for dem, og de vil synes: Ej, hvor cool at bedstefar har fået sådan en smart teknisk grej.

  Forleden så vi på SCHWEITZERSPORT på 3sat via Boxee ,en fodboldkamp mellem Winthertur og Belinzano – og når bolden triller kan man nyde spillet [Og kommentarerne på Switzerdütch] og det er i grunden ligegyldigt hvem der spiller.

  Summa summarum er at jeg mener nu at have fundet det bedste fra flow-TV (De gratis DVB-T signaler fra Danmark og Sverige) og Internettets streaming via Boxee Box (som også giver adgang til SVT’s aktuelle programmer samt righoldige arkiv – for de som bor uden for SVT’s terrestiske signalers rækkevidde) til den billigste penge.

  Med den økonomiske krise, som med et euro-sammenbrud kun kan blive værre, vil mange flere kunne have glæde af at få kvalitet billigt. Men jeg er altid lydhør for endnu billigere set-ups.

 7. Af Peter Christensen

  -

  Jeg har helt afmeldt tv via antenneforening fra Yousee. Jeg gider ikke betale for en masse kanaler jeg aldrig ser alligevel. De kanaler jeg engang i mellem har set kan jeg sagtens undvære.
  Film etc. streames fra internettet til mit tv. Det behøver man ikke nogen box for at gøre, hvis dit grafikkort har hdmi udgang.
  Nu vil jeg så prøve at påvirke min antenneforenoing til også at droppe vores internet udbyder (TDC opkøbt) og få lagt fiber ind i stedet for kobber, så der ikke bliver problemer når andre gør som jeg og udelukkende bruger internettet til at se tv.

 8. Af Peter Hansen

  -

  Ja, flow-tv’s død er blevet spået mange gange og siden er tv-seningen bare steget til det højeste niveau nogensinde.

  Og hvordan er det så med indtjeningen på de dødsdømte kabeludbydere? Tja, YouSee er den største cashcow man overhovedet tør drømme om med en fænomenal overskudsgrad, som kun findes i de allerfærreste brancher og hos meget få virksomheder.

  Men – flow-tv er jo sååå dødt. Nå, nej. Og nok heller ikke til næste år.

 9. Af Eva Kramer

  -

  For mit vedkommende er TVkiggeriet minimalt. Herude på 117. plovfure er det digitale signal nemlig slet ikke tilgængeligt. Altså medmindre jeg investerer i en digital stueantenne, så vidt jeg da har forstået. Her er kun 1 TVpakke at vælge mellem, hvoraf 11 kanaler slet ikke ses. Hvad skal jeg med fordummende TVkanaler? Hvorfor købe film on demand? Når jeg kan købe de film på tilbud, og se dem igen igen?

Kommentarer er lukket.