Ønskeseddel til Helle

Af Morten Bay 106

Så skete det, der ikke kom som en overraskelse, men dog alligevel var glædeligt: Midten vendte tilbage i dansk politik. Med 2011-valget skete der to historiske ting: Først og fremmest har Danmark fået sin første, kvindelige statsminister (hvilket ikke synes at være en særlig stor historie i medierne – jeg synes, det er fantastisk.) Og derudover har ekstremisterne i Dansk Folkeparti fået modstand fra midten i form af 17 mandater til Det Radikale Venstre og 9 til Liberal Alliance. Som udlandsdansker kan jeg nu forhåbentlig holde op med at skulle skamme mig over at komme fra et land, hvis politik var dikteret af et parti med rødder i den helt ekstreme højrefløj. Måske kan jeg nu holde op med at skulle forklare, at Danmark altså ikke altid har været et land på kanten af brud på menneskerettighederne og  ikke altid har været mål for skarp kritik fra FN og EU, for slet ikke at tale om de lande, Danmark traditionelt betragter som venner og brødre.

I denne anledning vil jeg da gerne lige give mit besyv med, nu hvor Thorning skal i gang med sammensætte sit hold. Hvis det lykkes for Thorning henover de næste dage at lave et regeringsgrundlag, der både indeholder SF og R – og det vil være langt det bedste for Danmark – ville den ønskeseddel, jeg ville sende til Folketingets julemand indeholde de nedenstående ønsker, hvor der ikke er taget højde for personlige stemmetal, da disse ikke foreligger, mens jeg skriver dette.

@Helle: Sørg nu for at få De Radikale med. Din sejr blev snævrere, end mange os havde forventet, fordi Socialdemokraternes styrke ikke ligger i den økonomiske politik. Når De Radikale fik 17 mandater, og dermed flere end din garanterede regeringspartner, SF,  er det et kæmpevink med en vognstang fra befolkningen om, at de ønsker dig på statsministerposten – men ønsker at de radikale tager sig af finanserne. En succesrig formel fra 90’erne, som du sagtens kan bruge igen. Margrethe vil gerne være finansminister. Det vil skabe ro på markederne og i befolkningen, hvis du med det samme sender et signal om, at R vil sørge for at holde jer og SF i skak, når det gælder økonomien.

Dernæst: Udnævn bare Villy til udenrigsminister. Som David Trads ganske rigtigt påpeger, så betyder det ikke et hak, at manden er erklæret socialist. Modsat, hvad mange danskere tror, har vi f.eks. masser af erklærede socialister i USA, så de vil modtage Villy med lige så åbne arme som hans forgængere. Bernie Sanders, der sidder i senatet for staten Vermont, kalder sig f.eks. demokratisk socialist ud fra den europæiske tradition, hvilket betyder, at han i Danmark ville have været Villys partifælle. Og det der med den dårlige accent, det er altså noget man forventer fra en udlænding. Det kan godt være, at danskerne synes, Villy lyder klodset på engelsk. Men så skulle de prøve at lytte til Putin eller Berlusconi, når de forsøger sig.

Men ét sted, du ikke må følge traditionerne, kære Helle, er på kulturministerposten. Traditionelt i S-R-samarbejder er den post tilfaldet Det Radikale Venstre. Men det må du for Claptons skyld ikke gøre denne gang. Det ville nemlig betyde, at posten formodentlig ville falde til Morten Østergaard, der ud over at være sådan een, der bruger uddeling af anti-prostitutions-brochurer som undskyldning for at tage fodbold-VM i Tyskland (selvom prostitutionsforbud slet ikke er Rs politik), også under radikalt udvalgsarbejde har udvist en horribel foragt for ophavsretten , som efterhånden er det eneste finansielle redskab, kunstnere kan klamre sig til.

Nej, du har behov for én, der kan gøre op med det komplet idiotiske kunststøtte-system, der blev etableret under idrætsminister Brian Mikkelsen og som Per Stig Møller ikke ville pille ved. Et system, som topembedsmanden i Kulturministeriet, Poul Backe, havde forsøgt at sælge til to tidligere kulturministre, der dog gudskelov vidste bedre. Men som ”Min-yndlingsopera-er-Phantom-of-the-Opera”-Brian naturligvis åd råt i al sin kulturelle uvidenhed. Mikkelsen gør i øvrigt en ganske ynkelig figur efter valget i sine udtalelser til Kristeligt Dagblad. Tag en tudekiks, Harry Potter!

Så Helle, i dine egne rækker har du en mand, der ikke bare nyder det kulturpolitiske miljøs respekt, men også har opbygget kompetencer igennem flere år: Mogens Jensen. Sæt ham på Kulturminister-pinden. Bed ham så fyre Poul Backe og ansætte Martin Gormsen, der lige nu er en af CopyDans direktører. Han er en god radikal, der ved alt om alt, når det gælder kulturen, dens økonomi og dens diplomati.

Og så skal du lige overrule Margrethe på et enkelt punkt. Der er to ting, man altid har kunnet kritisere Fru Vestager for, og det er klikedannelse og kedsommelighed. I forhold til det sidste har Vestager taget sig sammen. Kære Helle, nu skal du sørge for, at hun gør noget ved det første. Man kommer ikke langt i R-ledelsen, hvis man ikke er blandt Vestagers favoritter. Det kan være, hun er nødt til at ændre den holdning nu, hvor der er masser af nye, unge kræfter i gruppen, men hvis hun alligevel fejler, må du lige samle handsken op.

Kort og godt: Manu Sareen – der ikke er en del af Vestagers inderkreds –  skal være integrationsminister, uanset om Margrethe vil det eller ej. Manden har udrettet mere for integrationen i København og skabt mere dialog mellem de forskellige etniciteter i byen end nogen anden. Nu har du chancen for at sætte en mand til at rette op på Danmarks mildest talt totaldestruerede integrations-omdømme, som ikke bare har respekt i indvandrermiljøerne, men som også evner det særlig diplomati, der skal til for at skille ekstremisterne og bøllerne fra dem, der vil det bedste for Danmark. Og han kan formidle denne forskel til danskerne, hvilket er en stor nødvendighed efter ti år med løgnagtige kampagner fra DF og en VK-politik, der har forsøgt at bilde danskerne ind, at vi kan have vores egen integrationspolitik (hvilket vi jo naturligvis ikke kan, da vi jo er medlem af noget, der hedder EU. Men det var EU bare så længe om at reagere på, til at VKO kunne regere på denne illusion.)

Helle – De resterende ministerposter er jeg sikker på, du kan finde gode kandidater til (dog ville jeg tænke mig rigtig godt om, inden jeg gav indenrigsministerposten til Henrik Sass Larsen…) De ovenstående er dem, vi har mest behov for gode kræfter på lige nu. Det halter med økonomien, omdømmet, integrationen og kulturen i Danmark.

Men jeg er overbevist om, at netop disse tre områder vil blive varetaget bedre end de har været de seneste år i Danmark. Der skal huleme ikke meget til.

106 kommentarer RSS

 1. Af Martin Larsen

  -

  Preben Brandendorff, hvad fanden (undskyld) laver du dog i USA når du er så meget imod verdens bedste og mest frie samfund?? Ikke frit, hvis man vil ind, men kan man klare sig selv og VIL noget, så er man velkommen – imodsætning til her hvor grænserne jo står åbne – inden længe – endnu mere åbne.
  Obama har gjort meget også for de svage amerikanere.
  Jeg er nok nærmest halv-amerikaner med børn og børnebørn overthere. Et bedre land kender jeg ikke. Alle hilser på hinanden. Trafikken er rigtig rigtig hensynsfuld imodsætning af herhjemme hvor 70 procent kører for stærkt ved f.eks. vejarbejde – ingen holder tilbage for ældre – alle er bare så egoistiske i deres kørsel herhjemme. Fletteregel findes ikke o.s.v. os.v. USA er et land hvor folk respekterer hinanden. I Danmark der hader de hinanden. Kort og godt: Egoister og folk der vil have det hele – og amerikanere der kan lide hinanden og KRÆVER lidt af folk.

 2. Af Martin Larsen

  -

  Under behandling?? er eller var det et bandeord?
  Fanden? Jeg skrev endda undskyld. Ellers er der da intet.

 3. Af Maradona Isho

  -

  Det er da helt utroligt at mine 2 indlægge stadigvæk sidder i spamfiltret. – Det kan da ikke være bekendt at den bandit af kulturadikal af Morten Bay endnu ikke har frigivet dem.

  Du har haft dage til det, Morten. – stram op.

 4. Af thomas larsen

  -

  Tænk hvis der engang var nogle som tænkte sig om. Hvem er det som har skabt den danske velfærdsstat? hvem er det som har skabt det system som har gjort os alle rige og så trygge så selv DF vil bevare eller rulle tiden tilbage til 50’erne? Og hvilken slags økonomisk og social politik er blevet brugt for at få danmark til at være en af de rigeste og sikreste og tryggeste lande?

  Det har socialdemokratiet og de har brugt Keynes teorier som drivkraft. Lær jeres historie. De har kæmpet med de borgerlig om hver meter lige siden 20’erne.

  Alt det som alle roser i hele folketinget som er danmark er noget som er bygget op af socialdemokratiet, fagevægelsen og det danske folk. I kamp mod de borgerlige. Hvad har de borgerlige gort. jo de startede med at miste et stort stykke af sønderjylland og har siden kæmpet imod velfærd, tryghed og økonomisk fremgang for flertallet.

  Hvem er det som flytter arbejdspladser til udlandet – det er det erhversliv som kipper med flaget og gerne vil have ordner med ligeså snart de kan se at der er flere penge at tjene fyrer de danskere eller flytter penge så de ikke skal betale skat. Og de kalder sig patrioter og danskere, føj.

 5. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Jesper Jakobsen – 16. sept. – 16:09

  Du har vist ikke prøvet noget omkring en ophavsret, fx at blive misbrugt, hvilket fx ville kunne sige, som i mit tilfælde, at blive brugt i sammenhænge, du ikke ønsker (fx pornografiske) tillige med at få tildelt æren af en tekst, du ikke har skrevet (fx inden for det pronografiske.

  Det har fx afstedkommet, at jeg endikke lægger et portræt ud på nettet af mig selv.

 6. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Apropos Morten Bay’s oplæg iøvrigt, så er der jo godt nok ikke så mange for Helle Thorning at vælge imellem – jeg fik pludselg den tanke, at hun da kunne lade en fra den modsatte blog blive minister.

  Jeg undlader at foreslå – omend jeg tænkte på Per Stig Møller som kulturminister en stund endnu, da jeg er sur på hans forslag om at lade homoseksuelle blive viet i en kirke, hvor forudsætningen for giftermål altid har været mellem mand og kvinde.

  Lad de homoseksuelle opfinde deres eget, fremfor at vride armen om på Folkekirke og de medlemmer, der måtte være tilbage, hvis vi ikke lige tæller de betalende – men de stadigt besøgende.

Kommentarer er lukket.